Poika joka keräsi pullonkorkkeja

Warren Buffett on kiehtova mies. Meklarin poika, joka täytti ensimmäisen veroilmoituksen 13-vuotiaana. Maailman rikkaimpiin lukeutuva mies, joka osti ainoan talonsa vuonna 1958. Amerikan tunnetuimpiin lukeutuva yrittäjä, jonka jättifirmasta ei löydy henkilöstöosastoa tai markkinointipuolta.

Vaikka Warren Buffettista tiedetäänkin kaikki, niin hänestä ei oikeastaan tiedetä mitään. Hän ei ole kirjoittanut kirjoja, ellei muutamaa essee-kokoelmaa lasketa, eikä antanut kenellekään reality-sarjassa potkuja. Warren tuntee Jay-Z:n ja hengailee Paul McCarthyn kanssa, mutta ei poksauttele skumppapulloja räppivideoilla tai pahemmin esittele artisteja juhlakiertueilla.

Siksi HBO:n dokumentti Becoming Buffett oli harvinaista herkkua. Sen verran harvinaista, että katsoin sen kahdesti ja listasin alle viisi asiaa, jotka opin Warrenilta.

Kaikessa ei tarvitse olla hyvä

Warrenin vaimolla oli kerran vatsatauti ja hän pyysi miestään hakemaan astian jos ei ehdikään vessaan. Warren toi siivilän. Vaimo huomautti, että siinähän on reikiä. Warren ymmärsi ongelman ja haki alakerrasta tarjottimen sen alle. Warren ei tänä päivänäkään tiedä minkä väriset seinän hänen kotonaan on.

Nöyryys

Warren tilaa aamupalan McDonald’sin autokaistalta, joka aamu. Jos kurssit ovat ylhäällä, niin Warren tuhlaa siihen kokonaiset 3.17 dollaria. Jos pörssissä on huono päivä, niin jopa Warren pihistelee ja kuluttaa vain 2.61 dollaria.

Lukeminen

Warrenin päivästä 80 prosenttia on lukemista. Aika luksusta. Paras suomenkielinen kirja Warrenin sijoitusstrategiasta on Mika Hyttisen käsialaa ja huhujen mukaan Warren olisi itse joskus sanonut, että James Altucherin Trade Like Warren Buffet olisi aika tarkka.

Esiintymispelko

Warren sanoi, että yksi eniten hänen elämäänsä muokanneista valinnoista oli Dale Carnegien esiintymiskurssi. Nykyisin Warrenia ei enää pelota esiintyä. Ei edes Bon Jovin tai Paul Ankan kanssa.

Keskittyminen

Bill Gates on Warrenin parhaita ystäviä. Gatesin isä ehdotti joskus, että molemmat ottaa paperilapun ja kirjoittaa siihen itselleen tärkeimmän asian. Molempien lapuissa luki keskity.

RSS
Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 + = nine