Hullu burgeribaletti

Käytän lukemiseen pääsääntöisesti Kindleä, mutta toisinaan käy niin että pitää turvautua pokkariin. Pokkareissa on usein joko ärsyttävä fontti, surkeat kappalejaot tai sitten ne vaan nidotaan niin tiukasti, että viimeiset rivit pitää vääntää väkisin esiin. Tästä syystä Grinding It Out, on edelleen valtaosin lukematta. Tämä huomautus siksi, että pelkän elokuvan pohjalta tehty postaus saattaa sisältää historiallisia epätarkkuuksia. Tästäkin huolimatta listasin alle viisi asiaa, jotka opin elokuvasta The Founder.

1. Koskaan ei ole liian myöhäistä

Ray Kroc oli 52 vuotias pirtelokonemyyjä kun McDonald’sin veljekset tilasivat häneltä laitteita. Näihin aikoihin burgerimestat olivat Drive In –ravintoloita, joissa oli pitkät odotusajat, huonot katteet ja korkeat kulut. Ray Kroc oli se kaveri, joka teki Mäkistä ketjun ja käynnisti globaalin franchisingin.

2. Brändi

Ray Kroc ei halunnut ravintolaa, jonka nimi olisi Burger King. Hän ei myöskään uskonut, että kukaan kävisi syömässä The Krocissa. Hän halusi McDonald’sin veljesten omistamat kultaiset kaaret. Nimen joka soljuu kieleltä ja jolle jokainen voi antaa oman merkityksensä. Se ehkä maksoi hänelle pari miljoonaa, mutta nykyisin McDonald’s ruokkii päivittäin prosentin koko maapallon väestöstä. Suomesta saman arvoinen brändi olisi lähtenyt parilla tonnilla ja muutamalla viskilekalla.

3. Tusinan kauneus

Sinisen Meren strategiassa kerrotaan kampus-alueella sijaitsevasta pizzeriasta, joka ei ihan myy sitä mitä liikkeen sijainnin ja demografian mukaan voisi kuvitella. Paikan päällä todetaan, että pizzoissa on epätasaisesti täytteitä, niiden toimitusaika on liian pitkä ja pizzat ovat epäsymmetrisiä. Paikassa tehdään kolme parannusta. Aina sama määrä täytteitä, pizzasta tehdään pyöreä ja se toimitetaan aina kahdenkymmenen minuutin sisällä. Myynnit kasvaa, kun asiakas tietää mitä tilaa ja tilaa sitä helposti.

4. Pareton periaate toimii aina

Paretoprinsiipin mukaan 80 prosenttia tuloksista syntyy 20 prosentin panoksella. Tämä pitää liike-elämässä paikkaansa useammassakin eri kohdassa. Baarimikolla on edessään 20 prosenttia tuotteista ja niillä tehdään 80 prosenttia myynneistä. 20 prosenttia asiakkaista tekee 80 prosenttia kaikista valituksista ja 20 prosenttia asiakkaista tuo 80 prosenttia myynneistä. McDonald’sin ensimmäisessä ravintolassa tajuttiin tämä. Ruokalistaa karsittiin kun tajuttiin, että 87 prosenttia kaikesta myynnistä tuli burgereista, ranskalaisista ja limsasta.

5. Suulliset sopimukset ei paljoa paina

Elokuvan mukaan Ray Kroc kaappasi lopulta koko liiketoiminnan ja veljekset eivät olleet kovin tyytyväisiä. Koska veljeksillä ei ollut varaa isoon oikeusjuttuun, niin he suostuivat yrityskauppaan kolmella ehdolla. Molemmille veljeksistä jää verojen jälkeen miljoona dollaria käteen, kaksi prosenttia ketjun tuotoista ikuuksiin asti ja he saavat pitää ensimmäisen ravintolansa.

Kauppahinta maksettiin, mutta suullisen sopimuksen perusteella sovittuja rojalteja ei toimitettu koskaan. Veljesten ensimmäinen ravintola joutui muuttamaan nimensä ja meni lopulta konkurssiin kun viereen avattiin McDonald’s.

RSS
Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 + six =